Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

309
0
PODZIEL SIĘ

Jedzenie ma ogromny wpływ na naszą wagę i zdrowie, jak się okazuje – nie tylko! Warunkuje również to, jak wygląda nasza skóra.

Zmarszczki, wypryski, wory pod oczami – to utrapienie wielu kobiet. Stosowanie kremów nie pomaga. Problemy zaczynają się w młodym wieku i mogą się nie skończyć. Zła dieta łatwo odbija się na cerze. Można z niej wyczytać wszystkie dietetyczne błędy. Stan skóry zależy od tego, co jemy i wystarczy wyeliminować bądź zredukować spożywanie niektórych produktów, by cieszyć się zdrową, promienistą cerą.

GLUTEN
Gluten to mieszanina białek roślinnych gluteniny i gliadyny, które znajdują się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak: owies, pszenica, jęczmień, żyto czy orkisz. Gluten posiada niewielką wartość odżywczą, ma jednak inne właściwości, rzadko spotykane u innych białek, a mianowicie – dużą elastyczność, lepkość i sprężystość. Cechy te wykorzystywane są w przemyśle piekarniczym. Białko to sprawia, że pieczywo jest pulchne oraz posiada chrupiącą skórkę i miękki środek.
Dla niektórych ludzi gluten jest trudny lub niemożliwy do strawienia. Jedzony w zbyt dużych ilościach, może powodować stany zapalne w organizmie. Rezultatem są opuchlizny i zaczerwienienia oraz ciemne plamy pigmentowe i wypryski na czole i brodzie.

MLEKO
Mleko uruchamia wydzielanie insuliny przez trzustkę. Z kolei insulina stymuluje wydzielanie insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1. Nabiał, w tym również poddane fermentacji sery, jest źródłem hormonów takich jak testosteron. Nadmiar testosteronu może sprawi, że pory skóry zaczną wydzielać wzmożone ilości łoju – tłustej substancji, która, przyciągając bakterie, sprzyja występowaniu trądziku. Dodatkowo, hormon wzrostu może wywołać namnażanie się komórek naskórka zwanych keratynocytami, co również związane jest z powstawaniem trądziku. Z tego powodu, osoby ze skłonnością do wyprysków powinny unikać wszelkich pokarmów wywołujących gwałtowny skok insuliny. Obrzęk powiek, cienie pod oczami, worki pod oczami, drobne krostki na brodzie. Często te objawy skórne są przejawem nietolerancji laktozy. U większości dorosłych wraz z wiekiem zostaje wstrzymana produkcja laktazy – enzymu jelitowego odpowiedzialnego za rozkład cukru mlekowego- laktozy. Laktoza, która nie może ulec strawieniu, prowadzi do pojawienia się stanu zapalnego, a więc powoduje nadmierne reakcje układu odpornościowego. Ponadto, mleko stymuluje komórki skóry do wytwarzania większej ilości sebum. Rezultat: zapchane pory i wypryski.

ALKOHOL
Alkohol pozbawia nasz organizm wody i zawiera sporo cukru. To przede wszystkim cukier, tylko ma o 50 proc. więcej kalorii. Gram tłuszczu ma 9 kcal, węglowodanów 4 kcal, zaś alkoholu 7 kcal. Odwodniony organizm zmusza całe ciało, a zwłaszcza wątrobę, do dodatkowej pracy. Przytłoczenie trawieniem alkoholu widać na skórze. Alkohol to również diuretyk, odwadnia organizm, w tym skórę. Gorzej wchłaniają się składniki odżywcze, ma się apetyt na sól. U kobiet zmiany zachodzą też na poziomie hormonalnym. Podnosi się poziom testosteronu, wywołując wypryski i zmiany w figurze: zanika talia, tworzy się baryłkowaty brzuch, chudną nogi, wypadają włosy i obrzmiewa twarz. Dodatkowo wino sprawia, że pory się powiększają, skóra wysusza, co prowadzi do powstawania głębokich zmarszczek. Regularne picie czerwonego wina powoduje: opadające powieki, powiększone pory, czerwone policzki i nos oraz głębokie fałdy nosowo-wargowe.

CUKIER
Cukier prowadzi do glikozylacji, starzenia się komórek i tkanek z powodu podwyższonego poziomu insuliny, wywołuje zmiany w DNA i natlenieniu tkanek. Wpływa na komórki na wiele negatywnych sposobów: spowalnia ich namnażanie się oraz produkcję kolagenu, przyspiesza zniszczenia wywoływane przez wolne rodniki. Nie tylko powoduje tycie, ale również pozostawia ślady na skórze. Co więcej, skóra osób regularnie spożywających słodycze starzeje się szybciej, prędzej tracąc jędrność i elastyczność. Związane jest to z procesem zwanym „glikacją białek”, który w praktyce polega na patologicznej zmianie struktury i zaburzeniu funkcji rozmaitych komórek, w tym również tych budujących białka kolagenu i elastyny. W efekcie pojawiają się zmarszczki, a skóra traci jędrność i sprężystość. Zbyt duża ilość cukru w diecie niszczy włókna kolagenowe. Nadmiar cukru niszczy dobre bakterie, które są niezbędne dla działania układu odpornościowego. Dlatego miłośniczki słodyczy często borykają się z wypryskami, a także śladami na skórze w postaci zmarszczek, zwiotczałej skóry pod oczami, skóra staje się cieńsza i nabiera szarego odcienia.

Aleksandra Wirosławska

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLimbo
Następny artykułUwolnić endorfiny

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ