Myszoodporna kuchnia

Myszoodporna kuchnia

415
0
PODZIEL SIĘ

Myszoodporna kuchnia
Saira Shah

Anna i Tobias nie podejrzewają, że zmiana życiowych planów, spowodowana narodzinami niepełnosprawnej córki Frei, okaże się dla nich początkiem niezwykłej duchowej wędrówki. Przede wszystkim jednak żadne z nich nie spodziewa się tego, jak bardzo Freja samym swoim istnieniem wpłynie na życie wszystkich dookoła. Po opuszczeniu szarego Londynu, zamieszkują w Langwedocji, w sypiącym się, pełnym gryzoni wiejskim domu, który jak magnes przyciąga rozmaitych dziwaków. Anna robi wszystko, by jej życie wróciło na właściwe tory, ale im bardziej stara się zapanować nad otoczeniem, tym silniej wszystko sprzysięga się przeciw niej. W miarę jak z upływem pór roku dojrzewają kolejne owoce i kwiaty – wiśnie, figi, róże damasceńskie – Anna, korzystając z pochodzącego z czasów wojny notesu z przepisami dawnej mieszkanki Les Rajons i bohaterki lokalnego ruchu oporu, mozolnie przerabia je na konfitury i przelewa do słoików na tyle solidnych, by oparły się wszędobylskim gryzoniom. Myszoodporna kuchnia to ciepła i pełna humoru opowieść, która wzrusza i skłania do refleksji, ale przede wszystkim pokazuje, że najpiękniejsze rzeczy w życiu często bywają również najbardziej pogmatwane. Brawurowa książka pełna niestosownych żartów, rzucania talerzami, skoków w bok i mało heroicznych prób ucieczki od matczynych i ojcowskich obowiązków – słowem, pełna wszystkiego, co przynosi chwilową ulgę ludziom żyjącym pod skrajną presją…

Saira Shah urodziła się w 1964 roku w Wielkiej Brytanii. Jest córką afgańskiego pisarza Idriesa Shaha. Pisarka, reporterka i autorka filmów dokumentalnych. Zdobyła trzy nagrody Emmy za War, Beneath the Veil i Śmierć w Gazie, zanim w 2003 roku zrezygnowała z kariery filmowej. Przed Myszoodporną kuchnią, która jest jej debiutem powieściowym, opublikowała autobiografię pt. „Córka bajarza”. Dzieli swój czas między Wielką Brytanię i Francję.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ